+45 23 48 54 80 susanne@livsspor.dk

Det var en stor dag for begge mine forældre –  og for mig – da deres to livsbøger kom fra trykkeriet. Det var en endnu større dag den junieftermiddag, da hele familien var samlet i Glyngøre hos forfatterne for at fejre udgivelserne med en reception og stort kagebord.   

Bogsignering

Som alle andre forfattere signerede både mor og far deres bøger. Hver enkelt bog fik en personlig hilsen på smudsbladet til dens nye ejermand. Snart sad det meste af familien i alle kroge af mine forældres hyggelige stue hver med snuden i en af bøgerne.

Min 88 år gamle far har læst sin bog adskillige gange. Han har sine foretrukne passuser. Her fra hans tid i Kongens Klæder:

Vi var ikke englebørn, og når vi var ude i det københavnske natteliv, hjalp vi hinanden. ’Seks’ var stor og brølstærk. ”I skal bare holde jer til mig,” sagde han tit. Sådan var det også den nat, hvor jeg havde rodet mig ind i noget kvindfolk. Det viste sig, at hun var forlovet med en anden. Manden var tosset på mig. ”Garderrøv” råbte han og ville slå. Men ’Seks’ bankede hanrejen sønder og sammen. Så var der ikke mere ”Garderrøv” fra ham.

Jeg har mange yndlingsafsnit i min fars bog. Fx det her hvor min far som stor dreng har fået sig forvillet til bal for første gang i sit liv:

Jeg var til bal for første gang. Jeg kan huske, at jeg kom ind i lokalet og var lidt betænkelig ved det hele. Så fik jeg øje på en tom stol, der stod henne ved kakkelovnen, lidt afsides fra det hele. Der ville jeg liste mig hen. I det jeg satte mig, brasede stolen sammen med et ordentligt brag. Alle kiggede i min retning. Og så tog jeg benene på nakken og stak af med sådan en fart.

Situationen udspandt sig for rundt regnet 75 år siden. Alligevel kan jeg uden problemer læse min far i den. Også i det der så skete:

På vejen hjem i halvmørket mødte jeg en pige. Vi faldt i snak. Jeg tog mod til mig og kyssede hende. Det føltes som om himmel faldt ned … jeg kunne slet ikke overskue, hvad det var, jeg havde fået sat i gang. Det eneste, jeg var sikker på, var, at det var noget forfærdeligt brokværk.

Min far kom efter det der med kvinderne. Godt og grundigt faktisk. Og heldigvis for det er jeg den første til at erkende.